Home Producten en service Rookmelders

Rookmelders

Rookmelders verplicht in bestaande bouw vanaf 1 juli 2022

Het Ministerie van Binnenlandse Zaken heeft het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl)  gepubliceerd waarin opgenomen is dat vanaf 1 juli 2022 het verplicht is dat er in bestaande bouw op alle bouwlagen een rookmelder hangt. Daarnaast moeten ook besloten ruimtes, waar een vluchtroute doorheen loopt, zijn voorzien van een rookmelder conform de NEN-EN 14604. Voor woningeigenaren betekent dit dat indien er nog geen rookmelders aanwezig zijn er actie dient te worden ondernomen! De zorgplicht wordt door de wetgever expliciet bij de woningeigenaar neergelegd.

Rookmelders redden levens

De meeste slachtoffers bij branden komen om door verstikking. Vooral ’s nachts vallen er slachtoffers doordat slapende bewoners niet tijdig worden gealarmeerd. Het is zo dat het reukvermogen niet werkt als tijdens de slaap, het gehoor daarentegen wel! Rookmelders bieden hiervoor een relatief goedkope oplossing en geven een veilig gevoel. Bij de eerste tekenen van rookontwikkeling worden bewoners gealarmeerd waardoor er dan veelal nog mogelijkheid is de woning te ontvluchten en dierbaren te redden. Preventie is dus het sleutelwoord.

Onderscheid met nieuwbouw

De regelgeving voor bestaande bouw is niet gelijk aan die voor nieuwbouw. De rookmelderplicht geldt al sinds 2003 voor nieuwbouwwoningen. In tegenstelling tot een nieuwbouwwoning kan een rookmelder op batterijen voor bestaande bouw volstaan en hoeven de rookmelders niet verplicht gekoppeld te zijn.

Verschillende soorten melders

Rookmelders zijn er in verschillende soorten en maten. Naast de traditionele optische rookmelders kan BJH Installatietechniek uw woningen ook voorzien van thermische-, koolmonoxide- en gasmelders. elk met hun eigen specifieke toepassingen. Onze melders zijn van gerenommeerde Europese leveranciers en zijn zoveel op 10-jaars lithium batterij als op 230V-voeding leverbaar. Draadloze koppeling van de melders voor een nog betere alarmering in geval van rook- of gasontwikkeling behoord eveneens tot de mogelijkheden. Onze adviseurs geven u graag inzicht in de voor uw situatie beste oplossingen.

Wilt u hierover in gesprek met BJH Installatietechniek?

BJH Installatietechniek weet als geen ander wat in uw situatie een goede oplossing is die voldoet aan de wetgeving. Onze adviseurs maken graag een passend voorstel. Hij of zij helpt u bij de keuze van de rookmelder en adviseert u over de juiste rookmelder voor specifiek die situatie. Ook de juiste plaats in de woning én de plaatsing verzorgt BJH Installatietechniek voor u. U hoeft daarvoor niets te doen. Alle zorgen worden u uit handen genomen. Neem contact op met onze vestiging in Almere via 036-5290543 of info@bjhinstallatietechniek.nl voor een eerste gesprek. In vervolg daarop maken wij graag een grondige inventarisatie voor u. Natuurlijk krijgt u van ons dan ook een inschatting van de kosten van het leveren en plaatsen van rookmelders voor uw woningportefeuille. Een investering die zich misschien ooit terugbetaalt in mensenlevens.

Contact opnemen